Loftslamper med rosette

 

Helt ærligt: el-arbejde bliver næppe nogensinde en af mine favorit discipliner: Der er lidt meget pillearbejde og da strøm heller ikke er at spøge med overlader jeg ofte el-opgaver til den autoriserede elektriker. Men ind imellem er det jo den slags der er brug for – og selvom jeg f.eks. bruger mere tid end en fagmand, bliver det ofte billigere på bundlinjen for kunden da timeprisen er en del lavere.

Opgaven her gik ud på at opsætte en rosette med 2 loftslamper over et spisebord. Det tog mig lidt tid at regne en løsning ud – man vil jo helst ikke komme til at gøre noget forkert, men resultatet blev da ganske godt.

Vær opmærksom på, at dette ikke er en decideret guide. Jeg deler blot mine erfaringer om et lampeprojekt for at videregive inspiration og velmente gode råd til gør-det-selv folket. Hvis du er det mindste i tvivl når det gælder ting som el og vand så spørg altid en autoriseret fagmand.

Gode råd up front: Anskaf en polsøger til at finde +/- i lampeudtaget. Afbryd strømmen til lampeudtaget via relæet inden du går i gang med at forbinde ledninger til udtaget for at undgå stød. En afbrudt stikkontakt er ikke nok – og det er ikke super rart at få det rap over nallerne.

  • Køb gipsravplugs til at fastgøre skruer til lampeophæng hvis du har gipslofter. Tro mig – det kan slet ikke betale sig andet -med mindre du gerne vil stå tilbage med en skrue løs i et hul i loftet fordi pluggen er røget ind bagved gipspladen.
  • Forbor til ledninger, mal og lad rosetten tørre inden du sætter den op- så undgår du maling på ledningerne. Med flamingo kan man bare bruge dobbeltklæbende tape eller egnet lim til at fixere rosetten til loftet. Efterfug med silikone hvis den gaber lidt. Hvis du bruger gipsrosetter er der en anden vægt bag, så der formoder jeg at man bare limer rigtig grundigt, men spørg en fagmand for den slags er ikke helt billige at få støbt har jeg hørt.
  • Der er plads til at samle/flette 2 ledninger i udtaget hvis bare du afisolerer og fletter ledningerne. Husk altid at sikre ledningerne bliver siddende med den “hestesko-lignende plasticdims” der skal holde. Det er en god tommelfinger regel selv hvis der som her ikke er belastning på den del af ledningsføringen. Du undgår løse forbindelser som i værste fald kan ende i bål og brand.
  • I dette tilfælde var lampeophænget udstyret med gul ledningsdel til jord. Spurgte for god ordens skyld sviger (tidl. elektriker) til råds. Han fortalte mig at man i det tilfælde blot fører videre uden jord ml ophæng og udtag.
  • Jeg kunne ikke bare placere et lampeophæng direkte under udtaget eftersom der skulle føres to lamper til ét udtag. At føre ledninger under lampeophænget til rosetten ville hverken virke æstetisk eller praktisk. Borede derfor huller gennem lampernes metalophæng som ledningen mellem rosette og lampeudtag kunne føres igennem. Metal kan gnave og den slags er som udgangspunkt ikke smart eftersom ledningerne indeholder strøm. Sørg for at file evt. grater og skarpe kanter væk på lampeophænget inden du fører ledninger gennem hullerne og påsæt en blød plastbuffer om ledninger hvor de møder metal til du gør tilsvarende. I dette tilfælde er der ikke vægt på den ledningsdel der går ml. lampeophæng og rosette – og dermed er belastningen på ledningen i praksis i bund. Men det er god praksis at være på den sikre side når det handler om strøm.

Har du en lignende opgave liggende derhjemme, så vær forberedt på at det tager lidt længere tid end man antager hvis du ikke er helt ligeglad med hvordan det ender med at se ud. Afsæt god tid til at finde den rette løsning, måle og mærke af osv. Lidt blyantmærker kan altid klares med viskelæder og/eller maling bagefter og med de rette ledningslængder og afstande får du alt andet lige et symmetrisk resultat.